top of page
Keresés
Szerző képeDemetrovics Orsolya

Hogyan segíthet egy szociális történet az új ételek kipróbálásában

A szociális történeteket Carol Gray fejlesztette ki 1991-ben. Ezek egy bizonyos helyzet, esemény, vagy aktivitás rövid leírásai, melyek specifikusan arra vonatkozóan is tartalmaznak információt, hogy mi várható a szituációban, és miért.


A szociális történet egy tanulást elősegítő eszköz, amely lehetővé teszi, megsegíti az autizmusban érintett gyerekek és felnőttek, illetve a szüleik, gondozóik, pedagógusaik közötti biztonságos és értelmes kommunikációt.


A szociális történet írásának szabályai vannak, nem minden történet használható erre a célra. A történet írásakor először is információt kell gyűjteni az adott témakörrel kapcsolatban, és a "közönség" igényeihez illő módon kell azt rendszerezni, majd esetleg illusztrálni. A szociális történetet türelmes, visszafogott hangnem és a speciális igények figyelembevétele fémjelzi.



A szociális történeteket sokféle módon használhatjuk autizmusban érintett gyerekek esetében. Segítheti az önmagukról való gondoskodás megtanítását (fogmosás, mosakodás, öltözködés, evés), az eligazodást a társas helyzetekben (mások hogyan fognak viselkedni valószínűleg), ugyanakkor az autizmusban érintett személy perspektíváját is segít megérteni, és a változásokhoz, a rutin megváltozásához való alkalmazkodást is megkönnyíti.


Specifikusan az új ételek kipróbálásában autizmusban érintett gyerekek esetén ugyanúgy alkalmazhatjuk, mint a többi szociális történetet más helyzetekben. A napi rutinunkba beépítve többször felolvasva nekik kapnak egy átfogó, mégis egyszerű, érthető képet arról, hogy mit és miért várunk el tőlük. Emellett a történetben benne van az általuk várhatóan megélt élmény is, így felkészíti őket a nehézségekre, erőt ad számukra, hogy kitartsanak, akkor is, amikor nehéznek bizonyul a helyzet.





Új ételek kipróbálása - egy szociális történet


Az új ételek kipróbálása azt jelenti, hogy megkóstolunk valamit, amit általában nem szoktunk enni.

Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, kiegyensúlyozott étrendre van szükségünk, amely sok különféle ételből áll. Ez azt jelenti, hogy próbálkoznunk kell az új ételek megkóstolásával.

Az új ételek megkóstolása nem mindig könnyű. Néhány ételt azonnal megszeretünk. De sok ételt, amit megkóstolunk, eleinte nem szeretünk. Ez teljesen normális. Ez egy módja annak, ahogy a testünk megvédi magát. Ez segít megelőzni, hogy a kicsi gyerekek mindenfélét megegyenek, például egy mérgező növényt. Így, amikor egészséges étel van a tányérunkon, meg kell tanulnunk megszeretni.

Néha akár 10-szer is meg kell kóstolnunk egy egészséges ételt ahhoz, hogy megszeressük.

Ha nem próbálunk ki új ételeket, az nagyon felzaklathatja azokat, akik vigyáznak ránk.

Ha minden alkalommal csak egy kicsit kóstolunk az új ételből, az segíthet. Nem biztos, hogy ízleni fog, de minden rendben lesz.

Az élethez és az egészségességhez sok különböző ételre van szükségünk.

Rendben van, ha kicsit aggódunk az új ételek kipróbálása miatt, de fontos, hogy ne adjuk fel. Minden rendben lesz, még ha nem is szeretjük az ételt.


A fentihez hasonló történetekből rengeteg megtalálható a különböző internetes oldalakon, illetve hozzáférhetőek magyarul is. Az evéssel kapcsolatban is több történet létezik, ez csak az egyik, kifejezetten az új ételek kipróbálására vonatkozó sztori. Ha van tapasztalatotok a szociális történetek alkalmazása terén, és megosztjátok a többiekkel a poszt alatt, annak örülök most is, mint mindig:)



Források:





76 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page