top of page
Keresés
Szerző képeDemetrovics Orsolya

Evészavarok hete 2024 - fókuszban az ARFID


2024 február 26 és március 3-ig tart az evészavarok hete világszerte, és legfőbb célja az evészavarokkal kapcsolatos ismeretek terjesztése, a tudatosság növelése. Idén az ARFID, az elkerülő-korlátozó evészavar van a fókuszban, mint a legfiatalabb evészavar az öt közül.





Néhány érdekes adat: az elmúlt 5 évben az Egyesült Királyságban hétszeresére nőtt azon segélyhívások száma, amelyek kezdeményezői ARFID-dal kapcsolatban kértek segítséget. 2018-ban az összes, evészavarhoz kapcsolható hívás 2%-a, míg 2023-ban 10%-a szólt az ARFID-ról. Magyarországon nem állnak rendelkezésre ilyen jellegű adatok, de azt látjuk, hogy mindenhol egyre nagyobb számban találkozhatunk ezzel a betegséggel.


Az Egyesült Királyságban a megkérdezettek számára a legfontosabb az volt, hogy minél több emberhez jusson el az az információ, hogy az ARFID nem csak válogatósság, hanem több annál.


Az evészavarok hetének legfontosabb üzenetei:


Az ARFID nem pusztán válogatósság, hanem annál sokkal több.


Az evészavarok (és nem csak az ARFID) bárkit érinthetnek,  az élete során bármikor.


Az evészavarok mentális betegségek, amelyeket komolyan kell venni, hiszen az egészséget veszélyeztet állapothoz vezethetnek.


Az ARFID stigmatizáló, mások rosszallását kiváltó állapot mind a szülő, mind a gyermek számára. Éppen ezért sokan titkolják.


Nehéz megfelelő kezeléshez jutni, egyrészt a szakemberhiány, másrészt a hatékony terápiás módszerek kutatásának rövid története miatt.


És végül idecsatolom az egyoldalas, pedagógusoknak szánt ismertetőt, ha esetleg valaki nem találkozott még vele, hasznos lehet.








Illetve itt egy remek angol dokumentumfilm linkje, ami nagyon jól összefoglal sok, ARFID-dal kapcsolatos tudást.


"Not just a picky eater"















213 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentarios


bottom of page